Іконки

YouTube foFF4ik online 3.0 @ Telegram Telegram Facebook Instagram Twitter VK OK SoundCloud RealMusic              Wikimapia Полтава Навигатор Google Maps Яндекс Карты Open Street Map mapy.cz              FOFF4IK ONLINE 1.0 Крыши Полтавы RMF.FM

5.10.20

Підземний резервуар для води (вул. Медична)

Нещодавно відвідали цікаву покинуту споруду, до якої давно збирались, але абсолютно не очікували жодного задоволення від візиту. Знаходиться вона поблизу психіатричної лікарні (49.636819, 34.536588). Про неї майже ніхто не чув, лише кілька років тому мало місце мляве обговорення на Полтава.форумі (топік «История дома поблизости ул. Медицинской (район психбольницы)»). На супутникових картах даний об'єкт майже не відображається з причин, про які нижче. І найголовніше: про призначення та історію споруди досі нічого достеменно невідомо. Назвали ми її «підземним резервуаром для води», оскільки шукали серед безлічі урбекс об'єктів хоча б щось схоже. І здається знайшли. Стаття "Подземный резервуар для воды".



Споруда складається з двох частин, навколо яких і навіть всередині густо вирослі кущі й дерева, які ховають її від тих, хто забреде у ці місця. Перша являє собою цегляну будівлю, наполовину занурену у землю. Незрозуміло чи був сюди вхід, але на нього схожий отвір видно на фото 01 та 02. Немолоде дерево, що проросло крізь цей отвір, натякає на те, що закинутою споруда є досить давно. Упоперек приміщення навпіл розділяє стіна, в якій викладено п'ять арочних пройомів. Дуже гарний вид, а також локація для фото. На підлозі – гілки, листя, трохи сміття (по фото, зробленим у березні 2014 року, видно, що навесні тут повно розтавшої води).

Друга частина споруди, майже повністю занурена під землю, являє собою приміщення, у стелі якого зроблено кілька круглих та кілька квадратних отворів. Проникнути у неї не є можливим, хіба що маленькому худенькому якось пірнути в один з отворів (діаметр його порядку 40 см). Поруч розкидано кілька бетонних плит (як цілих, так і уламків). Єдине що: із західної частини впритул до цього приміщення насипано багато землі, тому ми припустили, що саме тут міг бути вхід всередину. Але ми цього разу були без лопати :)

Ми намагались встановити коли було збудовано ці споруди. Року будови ніде зазначено не було (як, приміром, він викладений над входом «Прачки», розташованої неподалік). Але за видом і якістю цегли (щоправда якихось цікавих цеглин з клеймом чи написом ми тут не бачили), за наявністю вапняного розчину, за архітектурними особливостями та ступінню занедбаності висунули припущення, що зведено споруду було в перших роках XX століття, якщо точніше, то не раніше 1899-го та не пізніше 1917-18-го. На це також опосередковано вказується у третій главі твору Валентин Милявский. Главы из истории Полтавской психиатрической больницы.

Власне це і вся наявна інформація, решту дивіться на фото. Додам тільки, що поруч знаходиться каналізаційна насосна станція Полтававодоканалу (якщо хлопці змонтують та викладуть відео – додам тут посилання) та трансформаторна підстанція, до яких веде досить пристойна дорога, придатна для проїзду транспорту (останні два фото).

UPD: На мою думку (і не лише на мою) є ще ряд об'єктів, на які схожий відвіданий нами:
👉 Подземное водохранилище или Резервуары первого централизованного водопровода
👉 Цистерна Базилика (Йеребатан) в Стамбуле


Дивитись ще: Прачка (закинута садиба) 2020 (відео)

01.


02.


03.


04.


05.


06.


07.


08.


09.


10.


11.


12.


13.


14.


15.


16.


17.


18.


19.


20.


21.


22.


23.


24.


25.


26.


27.


Незабаром буде і відео. Підписуйтесь на канал foFF4ik TV аби не прогавити!

Комментариев нет:

Отправить комментарий