Іконки

YouTube foFF4ik online 3.0 @ Telegram Telegram Facebook Instagram Twitter VK OK SoundCloud RealMusic              Wikimapia Полтава Навигатор Google Maps Яндекс Карты Open Street Map mapy.cz              FOFF4IK ONLINE 1.0 Крыши Полтавы RMF.FM

28.8.18

Полтава, кінотеатр «АЛМАЗ» (відео)

Привіт! А ми з вами продовжуємо мандрувати полтавськими пустками та довгобудами, і сьогодні нарешті відвідаємо кінотеатр АЛМАЗ, що розташований на вулиці 23 вересня між мікрорайонами Алмазний та Сади.



Полтава, кінотеатр «Алмаз» (тізер)

Одразу зазначу, що був тут першого разу у січні 2013 року. Що саме ми тоді тут побачили можна переглянути у статті в моєму старому блозі БЛОГ foFF4ik online: Кинотеатр «Алмаз» (январь 2013) . Перегляньте та порівняйте що змінилось за 5,5 років.



Полтава, кінотеатр «АЛМАЗ»

Коротка історична довідка. У радянські часи у Полтаві було 5 кінотеатрів, усі вони були розташовані в центральній частині міста. Ще один, новий кінотеатр Алмаз, був збудований і відкритий у 1990 році саме для мешканців нових на той час мікрорайноів Алмазний, Сади-1 і 2, Огнівка та Половки.

Новий сучасний кінотеатр мав дві зали: малу на 240 місць та велику на 760 місць. Екрани були розраховані на показ як звичайних, так і широкоформатних стрічок (одну таку стрічку, до речі, ми знайшли в кінотеатрі).

Останні демонстрації фільмів у Алмазі відбулись 2000 року. Пізніше у будівлі розташовувались меблевий магазин, ресторан, більярд, комп'ютерні ігрові приставки... Потім вона перейшла у приватну власність. Кажуть, що власник планував перебудувати кінотеатр у великий торгово-розважальний центр, у підвалі розмістити авто паркінг, а перед входом влаштувати величезний фонтан. Було навіть майже завершено бічну прибудову. Але сталося так, що купівля відбулась на піку ціни нерухомості, а згодом ціни різко впали, і будівництво було заморожено на невизначений час. Згодом власник вирішив продати його. Так у 2011-2012 роках на різних сайтах з продажу нерухомості можна було знайти оголошення з продажу Алмазу, в яких було вказано ціну 2-2.5 млн грн. Покупців так і не знайшлося.

Тож до цього часу будівля стоїть пусткою. Потрапити зараз всередину неї доволі просто, хоча весь цей час вона охороняється. Причин наявності охорони декілька: по-перше недопустити нещасних випадків із численими дослідниками будівлі, по-друге на даху досі встановлені працюючі антени базових станцій мобільного зв"язку, по причині чого доступ на дах є неможливим. Майже неможливим =) І по-третє, кінотеатр продовжує знаходитись у приватній власності, а власник справно платить місту за оренду землі.

У 2012 році головний архітектор Полтави Вадим Вадимов стверджував, що доля Алмазу позитивно вирішиться найближчим часом і розвалини посеред жвавого мікрорайону буде ліквідовано.

Ще раніше, у 2010 році новообраний мер Полтави Олександр Мамай теж обіцяв вирішити питання кінотеатру, але як і більшість його обіцянок, ця так само залишилась лише порожніми словами.

Комментариев нет:

Отправить комментарий